Deri üzerindeki benlerin kötü huylu tümör olma riski veya görsel olarak kişiyi rahatsız etmesi sebebiyle ben tedavisi gerçekleştirilmektedir. 21. yüzyıl teknolojisi sayesinde pek çok farklı yolla ben tedavisi yapılabilmektedir. Elektrokoter Yöntemi, Radyofrekans Yöntemi, Lazer Yöntemi veya ameliyat yolu ile ben tedavisi mümkündür.
Ben Nedir?
Melanositik nevüs olarak bilinen benler, farklı renk ve şekillerde karşılaşılabilen bir deri lezyonu olarak tanımlanmaktadır. Pek çok insanda görülen benler genellikle 2-6 mm çapında, hafif çıkıntılı ve genellikle kahverengidir. Temel olarak melanosit denilen ve derinin rengini oluşturan pigment hücrelerinin çoğalarak bir araya gelmesi sonucunda oluşurlar. Benler doğuştan deride bulunabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilirler. Genellikle iyi huylu deri tümörlerine örnek gösterilirler.
Ben Nasıl Alınır?
Ben aldırma işlemi bir çeşit kitle aldırma uygulamasıdır. Lazer, Radyofrekans veya Buharlaştırma (Elektrokoter) yöntemleri sayesinde işlem oldukça hızlı ve acısız gerçekleştirilir. Bazı benler birkaç seansta silinirken, bazıları ise bir seansta sonuca ulaşabilir. Bu yöntemler deri üstü benler için uygulanmaktadır. Ben aldırma ameliyatı ise hem deri üstü hem de deri altı benleri için uygundur.
Ben Aldırma Ameliyatı
Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Öncelikle deriden silinecek olan benin çevresine lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sayede hasta, cerrahi operasyon süreci boyunca hiçbir acı hissetmez. Bu operasyon eğer deri altı ben için uygulanıyorsa benin kök bölgesinin de alınabilmesi için ben çevresinden yaklaşık 1 cm kadar bir bölgeye işlem yapılmaktadır.
Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra ilgili bölgeye dikiş atılarak operasyon sonlandırılır. Başarılı bir uzmanın gerçekleştirdiği müdahale sonucunda dikiş izi oldukça az görülecektir. Yaklaşık yarım saat süren bu operasyonun sonunda en fazla 10 mm büyüklüğünde bir dikiş izi beklenmektedir.
Alınan ben, uzman tarafından gerekli görülürse patolojik incelemeye gönderilmektedir. Kitlenin kötü huylu tümör olup olmadığının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Kötü huylu deri tümörü tespit edilirse, hastanın cildindeki diğer melanositik nevüsler incelenmelidir.
Cerrahi işlem uygulanan bölge pansuman yapılarak kapatılır. Operasyon sonrasında hafif acı hissiyatı normaldir. Pansuman, uzman doktorun uygun gördüğü süre boyunca her gün yenilenmelidir. İlgili bölgede dikiş izinin minimum düzeyde olabilmesi için sıklıkla krem sürülmelidir. Cerrahi operasyon uygulanan bölge kesinlikle UV ışınlarından korunmalıdır. Dikişler ortalama 1-2 hafta içinde alınabilmektedir. Bu süreçte uzman doktorun önerilerine uymak gerekmektedir.
Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri
Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri sırasıyla:
- Radyofrekans Yöntemi
- Buharlaştırma (Elektrokoter) Yöntemi
- Lazer Yöntemidir.
Bu yöntemler anestezi veya dikiş uygulanmaksızın ben tedavisi için geliştirilmiştir. Her türlü benlerin 1-6 seansta tamamen alınması hedeflenir.
1. Radyofrekans Yöntemi ile Ben Tedavisi: Radyofrekans yöntemi ile ben tedavisi, kahverengi veya kırmızı renkte ve derinin üstünde hafif çıkıntı şekilde bulunan benler ile et benlerinin alımı için tercih edilmektedir. Dikiş gerektirmeyen bir yöntem olduğu için iz kalma riski çok düşüktür. Ben tedavisi için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
2. Buharlaştırma (Elektrokoter) Yöntemi: Buharlaşma (Elektrokoter) yöntemine uygun ve yüksek teknolojiye sahip elektrokoter cihazı ile uygulama gerçekleştirilmektedir. Benin yüzey bölgesine kadar inilerek buharlaştırma yapılmaktadır. Uygulama sonrasında benin olduğu yerde belli bir süre kabuk görülür. Uzman doktorun tavsiyesiyle ilgili bölgeye krem sürülerek iyileşme hızlandırabilir. Sürecin sonunda cilt eski halini alır ve ben tedavisi tamamlanmış olur.
3. Lazer Yöntemi: Lazer yöntemi ile ben aldırma işlemi, yalnızca koyu renkli benler için uygundur. Deri üstü benlerin alınmasında uygulanan bir yöntemdir. İz kalma riski vardır bu sebeple lazer yöntemi ile ben aldırmak için alanında uzman hekimlere başvurmak gerekmektedir.