Deri Tümörleri

Deri tümörleri denince akla ilk olarak “ciltteki olağandışı kabartı veya renk değişiklikleri” gelmektedir. Ciltte oluşan yeni bir ben, leke, siğil ile kaşıntı veya yanma hissi veren bir kabartı deri tümörlerine verilebilecek spesifik örneklerden biridir. Milyonlarca cilt hücresinin herhangi birinde tümör görmek mümkündür.

Deri tümörleri genel itibariyle güneş (UV) ışınları, radyasyon, geçmeyen yaralar, sigara, alkol, solaryum gibi uygulamaların suni ultraviyole ışınlarına maruz kalmak gibi dış etkenler sonucunda ortaya çıkabilirken, epidermodisplazi veya albinizm gibi genetik sendromlar veya bağışıklık sistemine bağlı sorunlar neticesinde de ortaya çıkabilir. Deri tümörleri, büyük oranda açık ten rengine sahip insanlarda görülmektedir.

Günümüz dünyasında ozon tabakasında meydana gelen incelmeler sonucunda bilhassa deri tümörleri ve bu tümörlere bağlı olarak cilt kanseri riski kritik seviyelere ulaşmıştır.

Deri Tümörleri Nelerdir?

Deri tümörleri kendi içinde “iyi huylu deri tümörleri (benign)” ve “kötü huylu deri tümörleri (malign)” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu olarak bilinen tümörler kişilerde görsel açıdan rahatsızlık yaratırken, kötü huylu tümörler direkt olarak hayatî risk taşımaktadır.

İyi huylu deri tümörlerini kabaca benler, lipom olarak da bilinen kozmetik yağ bezeleri ve siğiller şeklinde sıralamak mümkündür. Bu tümör çeşitleri “iyi huylu” olarak adlandırılsa da mutlaka gözlem altında tutulmalıdır. Çünkü bu tümörler, kötü huylu tümörlerin habercisi olabilir.

Kötü huylu deri tümörleri genel anlamda “cilt (deri) kanseri” olarak tanımlanmaktadır. Çevresel veya genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kötü huylu deri tümörlerinde erken tanı, büyük önem arz etmektedir.

Cilt sağlığına özellikle genç yaşlarda önem verilmemesi sonucunda deride bozulmalar başlar ve bu saydığımız tümörler ortaya çıkar. Derinin çeşitli bölgelerinde kırmızı, yeşil veya mor damarlanmalar, derinin incelmesi veya deri üstünde koyu lekelerin ortaya çıkması, kırışıklıkların artması gibi sinyallere dikkat etmek gerekir. Bu durumlar derinin yaşlandığını ve kötü huylu tümörle karşılaşma riskinin arttığının habercisi olabilir.

deri-kanserinin-belirtileri-nelerdir

deri-tumorleri-nelerdir

Deri Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Deri kanserinin her zaman net bir belirtisi olmayabilir. Bu noktada yapılabilecek en önemli şey benleri kontrol etmektir. Benler iyi huylu deri tümörlerinden biri olsa da çoğu zaman melanom benler ile karıştırılır. Yani derideki bir benin her zaman iyi huylu bir tümör olduğu söylenemez. Bunun için mümkünse birinden yardım alarak veya bir ayna yardımıyla benlerin kontrol edilmesi gerekir. Genel istatistik verilerine göre bir insan vücudunda ortalama 100’ün üstünde ben varsa bir uzman kontrolüne başvurulması önerilir.

Benlerin şekil veya renk değiştirmesi, üstünde kabarıklık olması veya kaşınması gibi semptomlar başlıca deri kanseri belirtilerinden biridir. Bunun dışında derinin soyulması veya kanamaların meydana gelmesi de yine uzman görüşüne ihtiyaç duyulan semptomların bir diğeridir.

Malign Deri Tümörleri Nelerdir?

Kötü huylu (Malign) deri tümörleri 4 çeşittir. Bunlar sırasıyla:

  1. Malign Melanom (MM)
  2. Bazal Hücreli Karsinom
  3. Skuamöz Hücreli Karsinom

1.  Malign Melanom (MM): Melanositlerde meydana gelen kötü huylu deri tümörüdür. Melanositler, deriye rengini veren hücrelerdir. Dolayısıyla bu tümörü renk faktörüyle anlamak mümkündür. Tümörlü hücre pembe, kahverengi veya beyaz renkte görülmektedir. Deride doğuştan veya sonradan oluşabilir.

2. Bazal Hücreli Karsinom: Vücudun genellikle Güneş’e maruz kalan bölgelerinde meydana gelmektedir. Sert ve düz bir yaraya veya şişliğe benzer bir görünümdedir. Genellikle parlak ve kırmızıya yakın pembe renkli, üzerinde kılcal damarların görüldüğü nodüllerdir.

3. Skuamöz Hücreli Karsinom: Deride kızarıklık ve soyulma veya kabuklanma semptomlarıyla görülür. Vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla Güneş’i en çok gören baş, boyun ve ellerde görülmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yuz-kiriklari
Yüz Kırıkları

Trafik kazası veya çarpma sonucunda yüz kemiklerinden biri, birkaçı veya tümü kırılab…

Devamını Oku
yaniklar
Ankara Yanık Tedavisi

Ülkemizde çok çeşitli nedenlerle, her yaştan insan yanık yaralanmasına maruz kalmakta…

Devamını Oku