Ben Aldırma

Her insanın vücudunda farklı renklerde lekeler ve tümörler mevcuttur. Bunlardan bazıları nevüs olarak adlandırdığımız iyi huylu benlerdir. Ancak çeşitli etkenler sonucunda huy değiştirerek malign dediğimiz kötü huylu tümörlere dönüşebilirler. Bu yüzden herhangi bir değişim gösteren cilt lezyonu bizim için önem kazanmaktadır. Bunların takibi ve gerekirse alınması gerekmektedir.

Benler (Moleler)

Benler, ciltteki pigment hücrelerinin (melanositlerin) kümelenmesi sonucu ortaya çıkan, genellikle kahverengi veya siyah renkte olan, yuvarlak ya da oval şekilli yapılardır. Çoğu ben, doğuştan gelir veya ergenlik döneminde artan hormon seviyeleri nedeniyle gelişir.

Bir benin kanserli hale gelmesi, melanom adı verilen bir tür deri kanserinin başlangıcı olabilir. Kötü huylu hale geldiğinde de bu benlere müdahale edilmesi gerekir. Ben alınmasını gerektiren durumlar; benin hızlı büyümesi, şeklinin değişmesi, renginin değişmesi, kenarlarının düzensizleşmesi, kanaması, kaşıntıya veya hassasiyete yol açması sayılabilir. Özellikle bazı büyük benler tehlikeli olmasalar da kıyafetlere takılma gibi nedenlerle kişiyi rahatsız edebilmektedir. Estetik kaygılar nedeniyle de benlerin alınması söz konusu olabilir. Yüzdeki benlerin alınması yüz görünümünü kusursuz bir hale getirebilir.

Benlerin Kanserleşme Riskini Azaltmak İçin:

  • Güneşe fazla maruz kalmaktan kaçının.
  • Güneş koruyucu kullanın.
  • Düzenli olarak benlerinizi kontrol edin ve değişiklikleri fark ettiğinizde dermatoloğunuza başvurun.

 

ben-aldirma

 

Deri Tümörleri

Deri tümörleri, deri hücrelerinden veya cilt altındaki dokulardan gelişen anormal hücrelerin çoğalması sonucu oluşan kitlesel oluşumlardır. Bu tümörler, kanserli (malign) veya kansersiz (benign) olabilir.

Malign Melanoma dediğimiz bu tür benlere benzeyen ancak çok kötü bir yayılım gösteren tümörler de mevcuttur. Bazal hücreli karsinoma, skuamoz hücreli karsinoma diğer yaygın olarak gördüğümüz malign deri tümörleridirler. Bunlar vücudun diğer organlarına yayılabilmekte ve ölüme yol açabilmektedir. Bu nedenle büyüme, renk değişimi, kanama, kızarıklık gibi değişimleri fark ettiğimiz her lekeyi değerlendirmek gerekir. Erken tanı olayı büyümeden kontrol altına almamızı ve hastanın hayatını kurtarmamızı sağlar.

Bazen de cilt altında kitleler oluşmaktadır. Yağ dokusu ve ter bezi kaynaklı tümörler oluşabilmektedir. Burada sayılamayacak kadar çok sayıda tümör çeşidi mevcuttur. Bunların tanısının mutlaka konması gerekmektedir. Önemsemediğimiz küçük bir leke veya kabarıklık hayatınıza mal olabilmektedir.

Deri kanseri; ailede deri kanseri öyküsü olanlarda, güneşe aşırı maruz kalanlarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, solaryum kullanan kişilerde yüksek risklidir. Bu durumu erkenden teşhis etmek ve önlemek için düzenli olarak cilt muayenesi yapılmalıdır. Herhangi bir değişiklik fark edildiğinde dermatoloğa başvurulmalıdır. Güneş ışınlarından korunmak için koruyucu krem ve uygun giysiler kullanılmalıdır.

Hemanjiomlar

Hemanjiomlar damar kaynaklı tümöral oluşumlar olup ilaç tedavisi, lazer-plazma ve cerrahi tedavi ile yok edilmektedir. Hemanjiom, kan damarlarının anormal şekilde büyümesi sonucu oluşan, genellikle zararsız bir iyi huylu tümördür. Bu tür tümörler, damarların yoğunlaşarak normalden fazla büyümesiyle meydana gelir ve genellikle derinin üst kısmında ya da iç organlarda görülebilirler. Hemanjiomlar, özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olmakla birlikte, yetişkinlerde de nadiren görülür.

Hemanjiomlar genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak büyüklükleri veya konumlarına bağlı olarak, estetik kaygılar veya işlevsel sorunlar yaratabilirler. Bu yüzden erken teşhis ve gerektiğinde müdahale önemlidir.

Lokal anestezi altında klinikte 5-10 dakikada yapılacak olan bir işlemle hem tanı konabilir hem de tedaviniz tamamlanmış olur. Uygun vakalarda iç dikiş atılmakta ve dikiş alma süreci bile yaşanmamaktadır.

Doğumsal Anomaliler hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

deri-tumorleri
Deri Tümörleri

Deri tümörleri denince akla ilk olarak “ciltteki olağandışı kabartı veya renk değişik…

Devamını Oku
el-cerrahisi
Ankara El Cerrahisi

Uzman hekimler, tüm kazalardan sonra el yaralanmaları, parmaklar ve parmaklar için 24…

Devamını Oku